Page content

Tour du boer!

Er is een overvloed aan vers fruit en heerlijke groenten. Alleen nog niet zo heel erg in mijn groententuin en kas want ik ben nog aan het experimenteren wat goed groeit en wat opgegeten wordt door de slakken en rupsen (voor mij dus geen kool meer volgend jaar). Recent heb ik een nieuwe sap machine gekocht en omdat ik hier helemaal blij mee ben, wil ik die natuurlijk iedere dag gebruiken. Het liefst met biologische groente en fruit. Nu hebben we hier in Schoonhoven inmiddels een heerlijke biologische winkel maar helemaal genieten doe ik van mijn ……… tour du boer

Ik woon vlakbij de Vlist, een prachtig riviertje met daaraan gelegen vele boerderijen. En de boeren en boerinnen verbouwen de heerlijkste produkten. Dus stap ik regelmatig om 9 uur op mijn fiets, zet eetour du boern grote doos achterop en ga ik mijn rondje boerderijen maken. Op dat tijdstip zetten de boeren en boerinnen hun net geoogste produkten in hun stalletje onder de parasol. En dan ben ik alle toeristische fietsers en andere liefhebbers van kroten en penen wel ongeveer voor. Zo kom ik dan meestal wel thuis met een doos vol gescoorde heerlijkheden. Heel dankbaar ben ik ook mijn collega’s van de EKO boerderij de Hoeff in Giessenburg waar ik inmiddels ook vaste klant ben en wekelijks alle bessen, kroten, penen, komkommers en al het andere lekkers dat ze kunnen missen opkoop.

Na een middagje persen en heb ik liters fruit- en groentensap. Soms een beetje te veel om meteen op te drinken en daarom heb ik BPA vrije (borstvoedings) bewaarbakjes gekocht, perfect om porties in te vriezen. Inmiddels ligt mijn vriezer (en die van mijn familie) er vol mee. BPA is een lijmstof is die voornamelijk tijdens verhitting vrijkomt en schadelijk kan zijn voor onze gezondheid. Het komt onder andere ons lichaam binnen via plastic, bijvoorbeeld de plastic verpakkingen waar ons eten in verpakt wordt. De stof lijkt op een vrouwelijk hormoon. Daardoor raakt je lichaam soms in de war, op die manier kan het allerlei processen verstoren, bijvoorbeeld in de groei of ontwikkeling. Maar het wordt ook in relatie gelegd met hartziekten, kanker, diabetes en aandoeningen aan je zenuwstelsel. Daarom kies ik voor BPA vrije bakjes en ik vind het super een voorraad te hebben zodat ik ook sap heb als ik een dag geen zin of tijd heb om te persen.

Ook maak ik chips van de enorme courgettes. Heerlijk! Ook al zijn mijn neven het helemaal niet met me eens en dat zonder ze te proeven. Voor de chips snijd ik de courgettes in dunne plakjes, doop ze in een sausje van appelazijn, olijfolie, keltisch zeezout en edelgist vlokken (bio winkel).  Dan droog ik ze in de dehydrator (als je die niet hebt, kun je ze in de oven leggen, deze op de  laagste stand zetten met de ovendeur op een kier) en smullen maar, ook al doe ik dat dan zonder mijn neven! Jammer hoor.

PS. Deel dit artikel met je netwerk zodat zij ook kunnen profiteren van dit artikel. Klik op één van de social media knoppen om het te delen.

Heb jij een tip voor het kopen van groenten en fruit? Deel hem in het commentaarveld hieronder!

Comment Section

0 reacties op “Tour du boer!

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen: