Page content

Hoe je de lekkerste watermeloen uitkiest (en waarom erop kloppen niet werkt).

Grootse hitte stroomt ons land weer binnen en misschien heb je zin in een watermeloen dag. Hierover én over de heerlijke en afslankende mogelijkheden van deze vrucht  schreef ik in In mijn recente blog energiek en slank in de zomer met watermeloen. Maar hoe kies je nou de nou de lekkerste watermeloen uit? Met een watermeloen werkt het uiteindelijk vaak net zo als met Sinterklaas; je weet eigenlijk wel dat je leuk gaat vinden wat er in het pakje zit maar je weet het pas zeker als je het open gemaakt hebt. Omdat je met een watermeloen vast meer zekerheid wilt hebben of de inhoud zo heerlijk, rijp, zoet en sappig is als je wenst, geef ik je hieronder 3 simpele tips voor het kiezen ervan.: KIJK, TIL, DRAAI.

KIJK: Je watermeloen moet bolvormig of cilindrisch zijn. Als een watermeloen de vorm van een aubergine heeft, is dat een indicatie voor problemen tijdens de groei, bijvoorbeeld door tekort aan water.kies watermeloen Watertekort heeft een negatief effect op de smaak. De watermeloen moet stevig zijn en geen grote kneuzingen of littekens hebben. Wat kleine krasjes mogen wel, uiteindelijk is het doel van de dikke schil de heerlijke zoete inhoud te beschermen. De structuur zoals aangegeven bij de pijl op de foto is een teken van zoetheid (dit geldt ook voor vergelijkbare structuren bij een appel). Als je grote scheuren in het vlees van een doorgesneden watermeloen ziet, is dat ook een teken van zoetheid. Rijpe watermeloenen moeten donkergroen zijn.

  1. TIL HEM OP: De rijpste watermeloenen hebben het meeste water. En aangezien watermeloenen voor 92% uit water bestaan, moet hij zwaar zijn voor zijn omvang. Dus neem de zwaarste en de meest donkergroene uit de watermeloenen bak.
  2. DRAAI HEM: watermeloen op grondDraai je watermeloen en kijk naar zijn onderkant. Deze moet een gele plek hebben (ook wel genoemd grond(ings)plek).  Dit is de plek die op de grond lag terwijl de watermeloen aan het zonnen was op de watermeloenen boerderij. Als deze plek wit of groenig is, kan de watermeloen geoogst zijn voor hij helemaal rijp was.

 En nu denken velen van jullie misschien; en de klop test dan? Je weet wel, op de schil kloppen, drummen, slaan of wat dan ook om de rijpheid te testen? Deze test geeft weliswaar wat inzicht in de rijpheid van de meloen maar de informatie is subjectief. Als je toch wilt kloppen is dit misschien wat voor je: pak de watermeloen in een hand, duw op de andere (boven) kant; als je een trilling door de meloen voelt naar de onderkant, de hand waarop hij rust, is hij rijp. Of; een hoog, hol, vibrerend geluid is een indicatie dat hij rijp is. Een vlak, dof geluid dat hij overrijp is. Grotere watermeloenen verliezen hun symmetrie wanneer ze overrijp zijn doordat ze vlak worden aan de bovenkant.watermeloen kiezen

 Watermeloenze, ze zijn overheerlijk!

Heb jij ook een goede rijpheids test voor de watermeloen? Deel hem in het commentaar veldhieronder zodat we alleen nog de allerlekkerste kiezen.

 

PS. Deel dit artikel met je netwerk zodat zij ook kunnen profiteren van dit artikel. Klik op één van de social media knoppen om het te delen.

Comment Section

1 reactie op “Hoe je de lekkerste watermeloen uitkiest (en waarom erop kloppen niet werkt).


Door Angela op 11 juli 2016

Combi duitsland wareb super vers

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen: