Page content

Emotie eten onder controle met kefir

Kefir, ik drink het nu een paar jaar en eigenlijk was ik na een week al verslaafd.Waterkefir is een heerlijk verfrissend,  licht bubbelend drankje waarin een beetje (0,5  – 2%) alcohol zit . Het is lekker, gezond, probiotisch en zit vol vitamines (B1, B2, B6, B12, C, D en H), anti-oxidanten en zeer veel goede bacteriën. Kortom: het proberen waard!  Vermoed wordt dat het oorspronkelijk uit Mexico komt, waar de korrels in water groeiden. Lees verder hoe kefir je kan helpen emotie eten onder controle te hebben.

Als je de witte doorschijnende korrels hebt (op marktplaats worden ze door liefhebbers aangeboden) , kun je het heel gemakkelijk zelf maken. emotie eten onder controleHiervoor vul je een weckpot van 1,5 liter met 1 liter (gefilterd/bron) water. Daarbij doe je 70 gram biologische kristalsuiker en dit roer je door tot de suiker opgelost is. Dan doe je er 70 gram kefir korrels bij en wat vruchten zoals dadels, rozijnen, aardbeien, bramen, banaan, appel (scheutje appelsap). Net wat je lekker vindt. Ook doe je er een halve citroen bij (biologisch of geschild).  Het fruit en de suiker zijn de voeding voor de korrels en daardoor blijft er weinig van de suiker achter in de drank zelf. Het is belangrijk om biologische produkten te gebruiken omdat de kefir daarop het best groeit.

water kefirSluit de weckpot en zet hem op een lichte plaats maar niet in de volle zon. Na een poosje gaan de korrels borrelen (je zou er uren naar kunnen kijken) en komt er een laagje schuim op de drank. Na 48 uur is de kefir klaar. Schep dan  het fruit uit de drank en gooi dit weg. Behalve de citroen want die knijp je er later in uit. Belangrijk is geen metalen keukengereedschap te gebruiken want daar kan de kefir niet tegen! Zeef de drank dus door een plastic zeef zodat je de korrels overhoudt. De drank kun je ongeveer een week in de koelkast bewaren en de korrels gebruik je om weer je nieuwe kefir te maken. Spoel hiervoor de korrels af onder koud stromend water. De korrels vermenigvuldigen zich dus weeg ze altijd even af.

je darmen….

Kefir is goed voor het herstellen van je darmflora. Een gezonde darmflora levert een bijdrage aan je hele gezondheid. Gezonde darmen versterken je weerstand, geven je energie en zorgen voor stabiele emoties. En als je emoties stabiel zijn, heb je natuurlijk geen last van emotie eten en val je ook nog eens af!

Wanneer je last hebt van verstopping, laat de kefir 24 uur staan i.p.v. 48 uur, dan werkt hij laxerend. Laat je de kefir langer dan 48 uur staan, dan werkt het stoppend.

variaties op het recept

Je kunt als basis ook kokoswater, afgekoelde kruidenthee of vruchtensap gebruiken. Zelf maak ik het vaak met druivensap en vind dit heerlijk! Maar houd dan wel een portie korrels apart want de korrels doen het bij mij niet echt goed op druivensap. Je kunt de fles met kefir na het fermenteren ook nog 24 uur buiten de koelkast op een niet te lichte plek bewaren. (2e fermentatie). Dan gist de drank nog wat na en komt er nog wat meer koolzuurgas in. Een stukje gember erin is lekker!

de korrels bewaren

Je kunt de korrels ongeveer 3 weken in een bakje water met een beetje suiker in de koelkast bewaren. Spoel ze voor gebruikt goed af.  Je kunt ze ook invriezen: doe ze hiervoor ook in een bakje water met wat suiker. Of droog ze maximaal een week in een theedoek, niet warmer dan 40 graden, doe ze met wat poedersuiker in een diepvries zak en vries ze in. Bij gebruik afspoelen en ontdooien in vers water. Ik heb ze een keer gedroogd in de dehydrator en met wat poedersuiker opgestuurd naar mijn Griekse tante en dat werkte ook perfect.  Ze verschrompelen, worden harder en gelig maar dat maakt niks uit.

Heb jij ervaring met kefir? Deel deze in het commentaar veld hieronder!

PS. Deel dit artikel met je netwerk zodat zij ook kunnen profiteren van dit artikel. Klik op één van de social media knoppen om het te delen.

Comment Section

2 reacties op “Emotie eten onder controle met kefir


Door edwin op 10 maart 2014

Maar hoe zit het met de 70gr. suiker die er in moet. Is dat niet erg bij afvallen?


Door Willeke Heerkes op 11 maart 2014

De suiker is de voeding van de kefir dus die is er dan weer uit als je hem opdrinkt (zonder de suiker gaan de korrels dood).

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen: