Page content

Gezond brood dat je HELPT afvallen

Brood! Misschien vind je het heel erg lekker en wil je er echt geen afstand van doen.
Begrijpelijk, want we groeiden op met ‘de schijf van vijf’ en een witte of bruine boterham mee naar school… 

In mijn vorige blok Brood daar word je toch niet dik van? schreef ik over de relatie tussen brood, vet opslag en vet verbranding.

Zoals beloofd krijg je vandaag het heerlijke gezonde alternatief voor tarwebrood. Maar eerst nog een paar redenen waarom (zelfs volkoren) brood NIET goed voor je is:

  • In 1 boterham zit een half suikerklontje. Je suikerspiegel ‘piekt’ hierdoor. Door zo’n piek gaat het lichaam direct reageren met (te) veel insuline. Insuline is een vetopslag hormoon. Wanneer er meer insuline in je lichaam komt dan het nodig heeft, gaat je lichaam dit opslaan in de vorm van vet.
  • Brood wordt ‘geverfd’ met suikerstroop om het donkerder te laten lijken. Dan lijkt het namelijk gezond.
  • In brood zitten E-nummers die het brood langer goed moeten houden. E-nummers kunnen plantaardig, dierlijk of kunstmatig zijn. Ze worden volgens www.rijksoverheid.nl pas goedgekeurd wanneer ze geen klachten geven. Maar of dit werkelijk zo is? E-nummer 621 en 622 bijvoorbeeld is MSG. Dit wordt in talloze voedingsmiddelen gebruikt en wordt direct in verband gebracht met obesitas.
  • Het tarwe waar het brood van gemaakt is, is genetisch gemanipuleerd. Steeds vaker lijkt het erop dat mensen hierop reageren in de vorm van iets dat lijkt op een gluten allergie. Oertarwe wordt echter vaak wel verdragen.
  • Gluten allergie of -intolerantie wordt veroorzaakt door het eiwit gliadine dat in granen zit. Het lichaam kan dit slecht verteren. Dit kan weer allerlei spijsverteringsklachten veroorzaken.

En dan nu het goede nieuws!

life changing broodMaak kennis met ‘The Life Changing Loaf of Bread’ (bron: http://www.mynewroots.org/site/2013/02/the-life-changing-loaf-of-bread/). GEEN gluten, GEEN suiker, GEEN gist, GEEN E-nummers.
Dit geweldige puur natuur brood HELPT je zelfs om af te vallen.

Hier is het Nederlandse recept van het Life-Changing brood
Ingrediënten:
135g zonnebloempitten (of pompoenpitten of een mix hiervan)
• 90g lijnzaad
• 65 g hazelnoten of amandelen (of andere ongebrande noten)
• 145g havermout
• 2 eetl. chia zaden
• 4 eetl. psyllium husks (of 3 eetl psyllium poeder)
• 1 theel. fijne korrel keltisch zeezout
• 1 eetl. ahornsiroop
• 3 eetl. gesmolten kokosolie of ghee
• 350ml water

1. Meng alle droge ingrediënten in een mengvorm.
2. Meng ahornsiroop, olie en het water.
3. Voeg dit toe aan de droge ingrediënten en meng goed (als het deeg te dik is om te roeren, voeg een of twee theelepels water toe).
4. Strijk de bovenkant met de achterkant van een lepel glad.
5. Laat het deeg minstens 2 uur of een hele dag of nacht staan.
6. Verwarm de oven voor tot 175 ° C.
7. Plaats de broodvorm in het midden van de oven en bak gedurende 20 minuten.
8. Verwijder het brood uit de vorm, leg het ondersteboven op het rooster en bak het in 30 à 40 minuten verder af. Het brood is klaar wanneer het hol klinkt. Laat het volledig afkoelen alvorens het te snijden.
9. Bewaar het brood in een goed afgesloten doos. Het is zo vijf dagen houdbaar. ook is het goed in te vriezen; losse sneeën zijn het handigst…
Voeg ook eens rozijnen, banaan, gedroogde abrikozen, olijven, zongedroogde tomaten of ui toe voor een zoete of hartige variant!

Beleg je ‘life changing brood’ met salade, suikervrije jam, avocado en tomaat, zachte witte geiten/schapenkaas,  een geklutst eitje of eet het gewoon zo!

PS. Deel dit artikel met je netwerk zodat zij ook kunnen profiteren van dit artikel. Klik op één van de social media knoppen om het te delen.

Comment Section

2 reacties op “Gezond brood dat je HELPT afvallen


Door Petra op 23 januari 2014

Heerlijk dit brood en super eenvoudig te maken! Bij brood bakken denk je aan langdurige processen waarbij je maar moet afwachten of het lukt. Dit is zo klaar en succes gegarandeerd. Petra van Noord


Door Willeke Heerkes op 24 januari 2014

Hoi Petra,
Het maken is zeker makkelijk en kost bijna geen tijd, alleen afwegen en mengen maar! De variatiemogelijkheden zijn eindeloos. Zelf maak ik het vaak met abrikozen en rozijnen en de hartige variant met olijven. Ook bak ik het vaak in de dehydrator waardoor het heerlijk knapperig is en maandenlang goed blijft. dan maak ik er wel een dunnere plak van, anders duurt het drogen wel heel lang. Groetjes Willeke

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen: