Page content

10 redenen om meer kiemen te eten (en je zaadjes zelf thuis te kiemen).

Kiemen zijn de jonge plantjes die komen uit noten, zaden, pitten, granen, bonen, grassen, peulvruchten en meer. Ze zijn supergezond en zitten vol levensenergie voor het nieuwe plantje (en voor jou ook!).  Je kunt ze eten op brood, door je sla en zelf verwerk ik ze vaak in mijn smoothie.

En dan nu de 10 redenen om meer kiemen te eten

1. Ze zitten vol enzymen. Enzymen helpen je je lichaam goed te laten functioneren. Ze breken het voedsel af zodat het in ons bloed opgenomen kan worden. Wanneer er een tekort is aan enzymen, kunnen de voedingstoffen niet goed uit het voedsel worden gehaald waardoor er grotere hoeveelheden voedsel nodig zijn om het lichaam te kunnen voeden. Zo helpen kiemen je minder te eten waardoor je gewicht kunt gaan verliezen.

2. De kwaliteit van de proteïnen in de bonen, zaden, granen neemt toe als ze gekiemd zijn waardoor de voedingswaarde toeneemt.

3. Ook het aantal vezels neemt aanzienlijk toe. Ook zij spelen een rol bij gewichtsverlies. Ze verbinden zich niet alleen met vet en afvalstoffen in ons lichaam waardoor deze je lichaam kunnen verlaten, ze zorgen er ook voor dat vet dat door je lichaam afgebroken wordt snel je lichaam verlaat zodat het opnieuw via de ingewanden opgenomen wordt.kiemen

4. Door het kiemen ontstaat er een enorme vitamine toename. Dit geldt vooral voor de vitamines A, B complex, C en E. De vitamines van sommige zaden, granen, pitten wordt na een aantal dagen tot 20 x zo hoog.

5. Tijdens het kiemen nemen de essentiële vetzuren toe die ook helpen vet te verbranden. Veel mensen hebben een tekort aan deze belangrijke voedingsstoffen waardoor kiemen een goed manier zijn om ze binnen te krijgen.

6. Tijdens het kiemen worden mineralen omgezet in proteïnen waardoor ze makkelijker opgenomen kunnen worden door het lichaam zoals calcium en magnesium die de chemische balans van je lichaam helpen gezond te blijven en het helpen gewicht te verliezen.

7. Het is de ultieme plaatselijk gekweekte groente! Wanneer je ze zelf kweekt, help je het milieu en voorkom je dat je ongewenst gif en andere chemicaliën  binnen krijgt die je gewichtsverlies tegen kunnen houden.

8. Ze helpen je lichaam basisch te worden wat goed is voor het voorkomen van ziektes.

9. Ze kosten niet veel.

10. Ze zijn verrassend lekker!

kiemen
Gemakkelijk thuis kiemen doe je zo

In de biologsche winkel verkopen ze een rijke sortering kiemen. Je kunt denken aan gemengd kiemzaad, broccolizaad, adukibonen, alfalfa, fengriekzaad, mungboontjes, quinoa, radijszaad en tarwekorrels. Je kunt natuurlijk allerlei leuke kiemschaaltjes kopen maar je kunt ook een jampot nemen en er een stukje kaasdoek of gaas overheen spannen en dit vastzetten met een (post)elastiek. Je vult het glas voor een gedeelte met water dat op kamertemperatuur is en hierin doe je wat zaadjes. Je laat ze een nachtje weken (linkerpot op foto) en dan laat je het water weglopen. Houd er rekening mee dat het volume van de zaadjes toeneemt tijdens het weken dus neem voldoende water. Na het weken spoel je de zaadjes af met vers water en zet je het jampotje (als je dit gebruikt), op zijn kop en schuin in een vergiet of bakje zodat er lucht bij kan komen en het overtollige water weg kan lopen. Zet de pot met zaad/kiemen niet op de verwarming of in de volle zon! Spoel het zaad/de kiemen 2 maal per dag, en zet de pot daarna steeds schuin omgekeerd weg. Na ongeveer 2 of 3 dagen kun je van je kiemen genieten (rechterpot op foto)!

Comment Section

0 reacties op “10 redenen om meer kiemen te eten (en je zaadjes zelf thuis te kiemen).

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen: